poniedziałek, 27 czerwca 2016

Moje sposoby na przetrwanie upałów

Lato to zdecydowanie najmniej lubiana przeze mnie pora roku. Już samo wylegiwanie się na plaży nie sprawia mi większej przyjemności, a co dopiero upalne dni spędzone w mieście. Kto mieszka, bądź był w Mediolanie w lipcu lub sierpniu, wie, co to mediolański skwar. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moimi sposobami na to, żeby upały stały się choć trochę mniej męczące.  


Kawa mrożona

Jedną z zalet mieszkania we Włoszech jest to, że w zasadzie wszędzie można wypić dobrą kawę. Nie trzeba nawet wychodzić z domu. Kawa kupowana w sklepie, zarówno w kapsułkach, jak i mielona (przez trzy lata nie spotkałam nawet jednego Włocha, który piłby kawę rozpuszczalną!) są zazwyczaj bardzo dobrej jakości. Wystarczy zaparzyć w kafeterce porcję espresso, uzupełnić szklankę dużą ilością mleka i lodu i gotowe!



Woda smakowa

Do zalet picia dużej ilości wody, zwłaszcza w upalne dni, nie muszę chyba nikogo przekonywać. W letnie miesiące bardzo często przygotowuję wody smakowe. Moja ulubiona wersja to ta z cytryną, ogórkiem i miętą. Jest naprawdę smaczna i wspomaga trawienie.



Mgiełki do ciała

Gdy temperatura przekracza 30 stopni najchętniej nie oddalałabym się od klimatyzatora na dłużej niż 5 minut. Jeśli jednak muszę wyjść na dwór (a muszę, chociażby z psem na spacer) staram się zabierać ze sobą mgiełki do ciała. Można je kupić w sklepach kosmetycznych już za kilka złotych lub przygotować samemu w domu w zaledwie kilka minut. Przepisów na homemade body spray jest w internecie bardzo dużo, ja korzystam z Hello glow. Wystarczy zielona herbata, sok z ogórka i żel z aloe vera i mieszanka gotowa. Nie tylko ochładza, ale też łagodzi podrażnioną skórę. 


Sałatki

Zamiast smażonych potraw, w upalne dni warto wybrać lekkie, zdrowe jedzenie takie jak sałatki. Jedną z moich ulubionych jest ta z winogronami i prażonymi migdałami. Do sałaty lodowej dodajemy oczyszczone z nasion winogrona i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Polewamy jogurtem wymieszanym z odrobiną majonezu, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i gotowe! Przepisem podzieliła się ze mną bratowa, która w oryginalnej wersji dodaje do sałatki grillowaną pierś z kurczaka przyprawioną mieszanką gyros. 


Lody jogurtowe

Najlepsze lody to oczywiście włoskie gelati, są jednak bardzo słodkie i kaloryczne. Na co dzień przygotowuję więc zdrowe, proste i szybkie do zrobienia lody jogurtowe. Można zamrozić gotowy jogurt smakowy w foremkach na lody, lecz najlepsze będą te przygotowane przez nas samodzielnie. Jogurt naturalny blendujemy z ulubionymi owocami i odrobiną miodu bądź cukru, przelewamy do foremek, mrozimy i po kilku godzinach mamy pyszne, zdrowe lody, które można jeść codziennie!

Quembec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger