wtorek, 12 lipca 2016

Risotto alla milanese

Kiedy szaleją upały, moje zamiłowanie do gotowania znacznie spada. Latem staram się więc gotować dania proste i jednogarnkowe (komu chce się zmywać, kiedy termometr za oknem wskazuje 38°C?). Jedną z łatwych, szybkich do zrobienia i do tego pysznych potraw jest risotto alla milanese. To prawdziwy klasyk kuchni mediolańskiej.



Przepisów na risotto alla milanese można znaleźć wiele. Jedni pomijają cebulę, inni wino. W klasycznej wersji risotto gotowane jest na mięsnym rosole i dodaje się do niego szpik wołowy. Ja przygotowuję jednak jego wegetariańską wersję, korzystając z przepisu Giallo Zafferano. Czego potrzebujemy na porcję dla 4 osób?

Składniki:
  • 350 g ryżu Arborio
  • 1l gorącego bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 125 g masła
  • 1 torebeczka szafranu*
  • 1 cebula
  • 150 g parmezanu lub sera Grana Padano (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy 80 gramów masła i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ryż i smażymy kolejne kilka minut, do momentu wchłonięcia masła.
  3. Zwiększamy ogień i wlewamy wino, a kiedy alkohol wyparuje, dodajemy dwie łyżki wazowe bulionu. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodajemy kolejne łyżki bulionu. Powtarzamy czynność, aż ryż będzie wystarczająco miękki.
  4. Rozpuszczamy szafran z odrobiną bulionu i wlewamy do ryżu, a po dokładnym wymieszaniu dodajemy też pozostałe masło i ser. Smacznego!


* We Włoszech można kupić gotowy mielony szafran do risotto w małych torebeczkach - około 0,15 g, co odpowiada średnio 10-15 nitkom szafranu

Quembec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger