czwartek, 22 września 2016

Jesień

Uwielbiam jesień. To bez wątpienia moja ulubiona pora roku. Zmęczona sierpniowymi upałami, zawsze z niecierpliwością czekam na wrzesień. Z szafy można wyciągnąć grube swetry i pledy, a półki kuchenne uzupełnić w najróżniejsze mieszanki herbat. Spacery z psem znowu stają się przyjemnością, zaczynają się premiery kolejnych sezonów ulubionych seriali, a dom wypełnia się zapachem goździków i pieczonej dyni.



Kiedy tylko temperatura znowu staje się znośna, zawsze z chęcią wracam do gotowania. Na jakiś czas zmieniam się więc w perfekcyjną panią domu (;)) i zaczynam piec ciastka, pieczywo, robić przetwory i syropy. Niedawno zaczął się sezon na dynię, więc to ona króluje teraz na moim stole (i w misce mojego psa, który na jej punkcie dosłownie oszalał). Poniżej kilka zdjęć moich (nie tylko) dyniowych przysmaków wraz z odnośnikami do przepisów, a ja z kubkiem gorącego kakao zabieram się do czytania kolejnej części Harry'ego Pottera.



Placki dyniowe Kwestii Smaku


Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i orzechami


Ciasteczka dyniowe z czekoladą Jadłonomii i Pumpkin Spice Latte Kwestii Smaku


Ciasteczka cytrynowe Czekoladą Utkane


Kolacja polsko-włoska ;)


Pyszny i prosty chleb z przepisu mojego taty


Domowy dżem śliwkowy z cynamonem


Domowa mieszanka: zielona herbata ze skórką z grejpfruta i pomarańczy


Dobranoc :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger