sobota, 5 listopada 2016

Włoskie smaki, czyli spaghetti aglio olio peperoncino

Chociaż jesienne wieczory lubię spędzać w kuchni, nie zawsze mam na to czas. Kiedy muszę więc przygotować coś na szybko, najczęściej sięgam po makaron. Jednym z klasyków włoskiej kuchni jest spaghetti aglio olio peperoncino, czyli czosnek, oliwa i ostra papryczka. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a jest naprawdę pyszne!


Składniki dla 2-3 osób:
  • 300 gramów spaghetti
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 suszone ostre papryczki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
Przygotowanie:
  1. Spaghetti gotujemy al dente. Od mojego italiano nauczyłam się gotowania spaghetti na dużej patelni- woda zagotowuje się w kilka minut, a makaron mieści się bez problemu ;).
  2.  W między czasie siekamy czosnek i ostre papryczki. Zamiast suszonych, można użyć oczywiście świeżych, wtedy wystarczy jedna. 
  3. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek i papryczki. Smażymy do zarumienienia, uważając, żeby nie przypalić czosnku. 
  4. Do odcedzonego makaronu dodajemy oliwę z czosnkiem i papryczką oraz siekaną pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy solą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger