Chociaż jesienne wieczory lubię spędzać w kuchni, nie zawsze mam na to czas. Kiedy muszę więc przygotować coś na szybko, najczęściej sięgam po makaron. Jednym z klasyków włoskiej kuchni jest spaghetti aglio olio peperoncino, czyli czosnek, oliwa i ostra papryczka. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a jest naprawdę pyszne!
Składniki dla 2-3 osób:
- 300 gramów spaghetti
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 suszone ostre papryczki
- 100 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
- Spaghetti gotujemy al dente. Od mojego italiano nauczyłam się gotowania spaghetti na dużej patelni- woda zagotowuje się w kilka minut, a makaron mieści się bez problemu ;).
- W między czasie siekamy czosnek i ostre papryczki. Zamiast suszonych, można użyć oczywiście świeżych, wtedy wystarczy jedna.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek i papryczki. Smażymy do zarumienienia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.
- Do odcedzonego makaronu dodajemy oliwę z czosnkiem i papryczką oraz siekaną pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza