wtorek, 7 lutego 2017

Spaghetti al pomodoro

Spaghetti z sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Robi się je łatwo i szybko, a jeśli mamy dobry makaron i dobre pomidory w puszce, to nie ma szans, żeby się nie udało.



Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów makaronu spaghetti
- puszka pomidorów
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- goździk
- bazylia
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, cukier
- parmezan


1. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy pół szklanki wody i ząbek czosnku i gotujemy około 5 minut.
2. Gdy woda odparuje, dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe i goździk. Doprawiamy solą i cukrem (mniej więcej po łyżeczce) i gotujemy około 15 minut.
3. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy z łyżką masła i świeżymi listkami bazylii. Spaghetti polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Taki prosty przepis, a makaron aromatyczny, wspaniały... Do tego szybki w przygotowaniu, zdrowy, a na dodatek za składniki na porcję dla dwóch osób zapłacimy tyle, ile za porcję frytek na mieście!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger