czwartek, 16 marca 2017

Spaghetti all'arrabbiata

Uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę. Wystarczy kilka składników i można zrobić pyszne danie. Dzisiaj kolejny z klasyków - pikantny sos all'arrabbiata. Chociaż sos ten tradycyjnie podaje się z makaronem penne, to u mnie będzie wersja ze spaghetti (bo akurat taki makaron miałam pod ręką ;)).


Składniki dla 2 osób:

200 gramów makaronu spaghetti lub penne
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili 
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- ser pecorino lub parmezan 

Drobno posiekany czosnek i chili podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodajemy pomidory w puszce. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli pomidory są kwaśne, można dodać do smaku trochę cukru. W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy sos jej już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron posypujemy startym serem pecorino lub parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger