czwartek, 9 marca 2017

Wiosna na talerzu, czyli brownie z truskawkami

Jak tylko zaczyna się jesień i wszędzie widać kolorowe liście, wpadam w zachwyt i jestem przekonana, że to moja ulubiona pora roku. A kilka miesięcy później witamy wiosnę... Rośliny kwitną, świeci słońce, trawa się zieleni i jakoś tak wszystko bardziej się chce. Na targu pojawiły się już włoskie truskawki, więc dzisiaj poza zdjęciami przepięknego przedwiośnia w Mediolanie, zapraszam po przepis na brownie z truskawkami Kwestii Smaku. Pychota!



Składniki:
- 200 gramów masła
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 250 gramów cukru (można dodać mniej)
- 3 jajka
- 135 gramów mąki
- łyżka cukru waniliowego
- truskawki
- opcjonalnie:  łyżka masła orzechowego 

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą oraz łyżkę masła orzechowego i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, miksujemy po raz ostatni i przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam blaszki do tarty). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!











1 komentarz:

  1. Zobaczyłam ciasto na zdjęciu i musiałam wejść <3 Wiele razy podchodziłam do brownie ale za każdym razem coś mi nie pasowało :( Może z Twojego przypisu wyjdzie, choć odpuszczę sobie truskawki, bo w Polsce na razie same z GMO xd

    buziaki :*
    Zapraszam <3 http://bibelota.blogspot.com/2017/03/never-be-like-you.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger