czwartek, 11 maja 2017

Pesto z cukinii

Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem mojego "teścia"  - Włocha. Pesto z cukinii nie od razu zawojowało moje serce. Zawsze byłam miłośniczką makaronu z pomidorami. Pesto, czy to z bazylii, czy z cukinii, wybierałam zdecydowanie rzadziej. Ostatnio coraz częściej sięgam jednak po łagodniejsze potrawy (starość nie radość ;)). 


Pesto z cukinii robi się dosłownie w kilka minut, jednak powinniśmy wybrać produkty wysokiej jakości. Cukinia musi być świeża, oliwa bez goryczki, a jeżeli używamy orzechów włoskich, to polecam te bez skórki. 

Składniki dla 2-3 osób:

- 1 średniej wielkości obrana cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- 30 gramów orzechów (piniowe, włoskie lub migdały)
- 20 gramów parmezanu, grana lub pecorino
- 1 łyżka masła

A teraz uwaga, uwaga - wrzucamy wszystko do blendera, miksujemy, mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe :)






Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało :) 

Zapraszam do polubienia strony na facebooku. 


5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już spróbujesz, to daj znać, czy smakowało :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wybieram te, które akurat mam pod ręką :) Tym razem robiłam z włoskimi.

      Usuń
  3. Zrobilam bez parmezanu (bo akurat nie mialam na stanie) i z natka pietruszki, zamiast bazylii. Mimo to, danie bylo bardzo smaczne! Dodalam do makaronu jeszcze pokrojone pomidory i ser feta. Zachecam do eksperymentowania na bazie fantastycznego przepisu Quembeca! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger