środa, 17 maja 2017

Spaghetti z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Na targu w Mediolanie pojawiły się już piękne, dojrzałe pomidory, więc dzisiaj zapraszam po kolejny przepis mojego teścia. Kuchnia włoska ma to do siebie, że wystarczą 3-4 składniki wysokiej jakości i możemy wyczarować coś pysznego w kilka minut. Spaghetti ze świeżymi pomidorami i mozzarellą to idealne danie na ciepłe dni. Jest delikatne i gotowe do jedzenia w kwadrans.



Składniki dla 2 osób:
- 200 gramów spaghetti
- 2 dojrzałe pomidory
- kulka mozzarelli
- kilka listków bazylii
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Spaghetti gotujemy al dente. W międzyczasie dokładnie myjemy pomidory (możemy je sparzyć i obrać ze skórki, jednak sama tego nie robię ;). Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wkładamy ponownie do garnka. Mieszamy z oliwą z oliwek, pomidorami, mozzarellą i bazylią. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :)




A jakie jest Wasze ulubione danie kuchni włoskiej? :)

Zapraszam do polubienia strony na facebooku.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam włoską kuchnię! Z dużą pewnością wypróbuję Twojego przepisu :D
    Pozdrawiam
    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie za ten minimalizm uwielbiam kuchnię włoską. Pozostaje mi z wytęsknieniem czekać na pachnące słońcem polskie pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyk na gorące lato <3 Ja uwielbiam też sos ze świeżo zebranych pomidorów i już nie mogę się doczekać jak pojawią się w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym to zdjęcie normalnie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger