sobota, 10 czerwca 2017

Arepa, wenezuelskie danie w wersji włoskiej

Dzisiaj dla odmiany mam dla Was przepis na danie kuchni latynoamerykańskiej. Dlaczego akurat arepa? Dwa lata temu pracowałam w Mediolanie jako kelnerka w knajpie wenezuelskiej. Właściciel baru to Włoch, który przez kilka lat mieszkał w Ameryce Południowej. Po powrocie do kraju postanowił otworzyć lokal, w którym będzie serwował arepas oraz inne specjały kuchni latynoamerykańskiej. I tak poznałam smak smażonych platanów, jukę, hallaca i quesillo.

kuchnia wenezuelska

Wróćmy jednak do arepas. Są to placki z białej mąki kukurydzianej, które z wyglądu przypominają nieco bułkę od kebaba. I tak też się je podaje. Wystarczy je naciąć i napełnić farszem. W miejscu, w którym pracowałam, najbardziej popularna była arepa z mięsem (carne mechada). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować wersję wegetariańską. Ja proponuję Wam arepa all'italiana: dojrzały pomidor, mozzarella i świeża bazylia. 


kuchnia wenezuelska

Składniki na 5 arepas:

- 2 szklanki białej mąki kukurydzianej (ja kupuję bardzo drobno zmieloną mąkę P.A.N.; dostępna między innymi w sklepie Kuchnie Świata)
- 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

- 2 dojrzałe pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- kilkanaście listków bazylii
- oliwa z oliwek

Wodę wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i powoli wsypujemy mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto, pilnując, żeby nie powstawały grudki. Gdy masa jest już gotowa, odkładamy ją na kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (jeżeli takiej nie mamy, zwykłą patelnię smarujemy odrobiną oleju). Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je, aż powstaną dość cienkie dyski. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, po czym przewracamy na drugą stronę. Gdy arepa jest już ładnie zarumieniona z obu stron*, zdejmujemy ją z patelni, nakrajamy i nadziewamy pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek. My zamiast oliwy dodajemy czasem majonez. Arepas możemy też przyrządzić na słodko, np. z nutellą i truskawkami.

* Jeśli po przekrojeniu arepa jest w środku nadal surowa, możemy usunąć nadmiar ciasta łyżeczką, lub po zdjęciu z patelni włożyć ją na kilka minut do piekarnika.

kuchnia wenezuelska

kuchnia wenezuelska


Macie jakieś doświadczenie z kuchnią wenezuelską? Może jest wśród Was ktoś, kto próbował arepas






Na koniec piosenka, którą katowano mnie CODZIENNIE przez 3 miesiące pracy ;)

Zapraszam do polubienia strony na facebooku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger