Mówiłam Wam już, że marzy mi się taras? Najlepiej na dachu, z widokiem na włoskie zabytki i porośnięty piękną, bujną roślinnością... Na moim wyimaginowanym tarasie jest mały stoliczek, przy którym piję poranną kawę. Jest też stary drewniany stół, gdzie w letnie wieczory jemy kolacje, a w weekendy podajemy znajomym grillowane specjały i zimne Peroni. Nie może też oczywiście zabraknąć białego hamaka, na którym wyleguję się w sobotnie poranki z książką i mrożoną herbatą w ręku. I wreszcie - są dwa leżaki, z których podziwiamy zachód słońca, popijając jednocześnie wyborne włoskie drinki. I na tych drinkach się skupmy, bo chociaż nie zapowiada się na to, żeby moje marzenie o tarasie miało się spełnić w najbliższej przyszłości, to jednak łatwo zrealizować marzenie o popijaniu wybornych koktajli w ciepłe letnie wieczory. :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na trzy pyszne drinki na bazie prosecco i świeżych owoców. Pierwszy to Bellini, jeden z najbardziej popularnych włoskich koktajli. No dobrze, mój chłopak - Włoch - nigdy o tym drinku nie słyszał, ale nie jest miłośnikiem wina, więc zakładam, że mimo wszystko koktajl ten jest bardzo znany i lubiany ;). Czego potrzebujemy do przygotowania Bellini?
- 1 brzoskwinia
- 150 ml prosecco lub innego białego wina musującego
Brzoskwinię obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy do blendera (brzoskwinię, nie pestkę ;)). Wlewamy wino i miksujemy. Gotowe!
Przejdźmy teraz to drugiej i mojej ulubionej wersji tego drinka - Rossini, w której to brzoskwinie zastępujemy truskawkami. Sezon truskawkowy jest niestety bardzo krótki, wykorzystajmy go więc jak najlepiej. :)
Składniki:
- 150 ml musu truskawkowego
- 150 ml prosecco lub innego białego wina musującego
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Blendujemy, dodajemy wino i mieszamy.
Trzecia wersja nie ma tak uroczej nazwy jak dwie poprzednie. Jest to prosecco all'anguria, czyli po prostu arbuzowe prosecco i jak się już pewnie domyślacie, zamiast truskawek i brzoskwiń dodajemy arbuza. Idealna opcja na lipcowo-sierpniowe upały.
Składniki:
- 150 ml musu z arbuza
- 150 ml prosecco lub innego białego wina musującego
Arbuza kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Blendujemy, dodajemy wino, mieszkamy i voilà!
A jaki jest Wasz ulubiony drink? Jeśli wypróbujecie któryś z powyższych koktajli, koniecznie dajcie mi znać! :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza