środa, 14 czerwca 2017

Bellini, rossini, prosecco all'anguria - 3 włoskie drinki

Mówiłam Wam już, że marzy mi się taras? Najlepiej na dachu, z widokiem na włoskie zabytki i porośnięty piękną, bujną roślinnością... Na moim wyimaginowanym tarasie jest mały stoliczek, przy którym piję poranną kawę. Jest też stary drewniany stół, gdzie w letnie wieczory jemy kolacje, a w weekendy podajemy znajomym grillowane specjały i zimne Peroni. Nie może też oczywiście zabraknąć białego hamaka, na którym wyleguję się w sobotnie poranki z książką i mrożoną herbatą w ręku. I wreszcie - są dwa leżaki, z których podziwiamy zachód słońca, popijając jednocześnie wyborne włoskie drinki. I na tych drinkach się skupmy, bo chociaż nie zapowiada się na to, żeby moje marzenie o tarasie miało  się spełnić w najbliższej przyszłości, to jednak  łatwo zrealizować marzenie o popijaniu wybornych koktajli w ciepłe letnie wieczory. :)


bellini, rossini, prosecco all'anguria


Dzisiaj mam dla Was przepis na trzy pyszne drinki na bazie prosecco i świeżych owoców. Pierwszy to Bellini, jeden z najbardziej popularnych włoskich koktajli. No dobrze, mój chłopak - Włoch - nigdy o tym drinku nie słyszał, ale nie jest miłośnikiem wina, więc zakładam, że mimo wszystko koktajl ten jest bardzo znany i lubiany ;). Czego potrzebujemy do przygotowania Bellini?


Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 150 ml prosecco lub innego białego wina musującego

Brzoskwinię obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy do blendera (brzoskwinię, nie pestkę ;)). Wlewamy wino i miksujemy. Gotowe!




Przejdźmy teraz to drugiej i mojej ulubionej wersji tego drinka - Rossini, w której to brzoskwinie zastępujemy truskawkami. Sezon truskawkowy jest niestety bardzo krótki, wykorzystajmy go więc jak najlepiej. :)

Składniki:
- 150 ml musu truskawkowego
150 ml prosecco lub innego białego wina musującego

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Blendujemy, dodajemy wino i mieszamy.


Trzecia wersja nie ma tak uroczej nazwy jak dwie poprzednie. Jest to prosecco all'anguria, czyli po prostu arbuzowe prosecco i jak się już pewnie domyślacie, zamiast truskawek i brzoskwiń dodajemy arbuza. Idealna opcja na lipcowo-sierpniowe upały.

Składniki:
- 150 ml musu z arbuza
150 ml prosecco lub innego białego wina musującego

Arbuza kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Blendujemy, dodajemy wino, mieszkamy i voilà!



A jaki jest Wasz ulubiony drink? Jeśli wypróbujecie któryś z powyższych koktajli, koniecznie dajcie mi znać! :)





Zapraszam do polubienia strony na facebooku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger