poniedziałek, 3 lipca 2017

Gotowanie po włosku: bruschetta z pomidorkami i mozzarellą

Gdybyście mieli wybrać trzy składniki, które najbardziej kojarzą Wam się z kuchnią włoską, to co by to było? Dla mnie cucina italiana to przede wszystkim pomidory, mozzarella i bazylia. Na ich bazie można przyrządzić między innymi pyszną pizzę margherita, lekki i zdrowy makaron, sałatkę caprese i bruschettę. 


Bruschetta [czytaj brusketta] to nic innego jak grzanka nasmarowana czosnkiem i oliwą z oliwek. We Włoszech podawana jest jako tzw. antipasto, czyli przekąska przed pierwszym lub drugim daniem. W różnych regionach Włoch serwowane są różne jej rodzaje. W Toskanii na przykład podaje się ją z cielęcą śledzioną, my jednak skupimy się na tej klasycznej, letniej i wegetariańskiej wersji, czyli bruschetcie z pomidorami, mozzarellą i bazylią. 


Składniki na 2 duże porcje:

- 4 kromki dobrego chleba (około 300 gramów)
- 250 gramów pomidorków
- 125 gramów mozzarelli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- klika listków bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

1. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną bazylię. Solimy, przyprawiamy oregano i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na pół godziny, aż smaki się połączą.


2. Chleb skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowania. Jeśli nie mamy takiej funkcji, możemy grillować pieczywo na patelni. Grzanki powinny być złote i chrupiące. 



3. Grzanki, jeszcze gorące, smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Na wierzch nakładamy pomidorki wymieszane z mozzarellą i bazylią. Gotowe!



Ocena: Bruschetta to proste i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęcie. Pomidorków nie należy jednak nakładać wcześniej na grzanki, lecz podać osobno, inaczej chleb nasiąknie sokiem z pomidorów. Chociaż bruschetta jest łatwa do przygotowania, to musi być zrobiona z dobrej jakości składników. Dobry chleb, oliwa i dojrzałe pomidory to podstawa. Sezon grillowy w pełni, polecam więc spróbować bruschetty prosto z grilla. 





Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger