wtorek, 18 lipca 2017

Gotowanie po włosku: cytrynowa granita

Jeśli byliście kiedyś na Sycylii, to na pewno słyszeliście o granicie. Mam na myśli oczywiście granitę, nie granit. ;) To mrożony napój, dość podobny do sorbetu. W ramach ciekawostki - podobno do przygotowania pierwszych sorbetów na Sycylii używano śniegu z Etny! 


Granita od sorbetu różni się między innymi strukturą, jest bardziej ziarnista (grano to po włosku właśnie ziarno). Oczywiście co region, to i inna konsystencja, dlatego nie komplikujmy sobie dodatkowo życia, tylko zabierzmy się do jej przygotowania. :)




Składniki:

- 500 ml wody
- 500 ml soku z cytryny
- 250 gramów cukru

1. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, mieszamy i gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Syrop odstawiamy do ostygnięcia.

2. Cytryny dokładnie myjemy. Do przygotowania pół litra soku, użyłam nieco ponad 1 kg cytryn. Żeby łatwiej nam było wycisnąć sok, polecam rolować przez chwilę cytryny na blacie kuchennym. 



3. Sok z cytryn przecedzamy przez sitko i dodajemy do zimnego już syropu. 



4. Całość przelewamy do plastikowej miski, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki. Po upływie 30 minut wyjmujemy masę z zamrażarki i mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca. Wstawiamy ponownie do zamrażarki.



5. Czynność powtarzamy kilka razy. Według przepisu, z którego korzystałam, masę należy sprawdzać nawet co 15 minut. Wszystko zależy jednak od zamrażarki, dlatego 15 minut może się wydłużyć nawet do godziny. Kontrolujcie masę i mieszajcie za każdym razem, gdy zaczną tworzyć się kryształki. Gotowe! Granitę najlepiej jest spożyć tego samego dnia. Moja gotowa była po okołu 6 godzinach (mieszałam 5-6 razy). Jeśli jednak wymieszaną kilkukrotnie granitę zostawiliście na noc w zamrażarce, to wystarczy wyjąć ją około 20-25 minut przed podaniem lub zmiksować w blenderze kielichowym. 




Ocena: Nie sądziłam, że granitę tak łatwo jest przygotować samodzielnie w domu. Wyszła naprawdę pyszna i w te upalne dni sprawdza się idealnie. Ze względu na bardzo dużą ilość soku z cytryny, nie polecam jej jednak osobom, które cierpią na refluks. Jeśli jednak nie macie problemów z żołądkiem i nie ograniczacie cukru, to naprawdę warto spróbować. Fajny zamiennik lodów na przykład dla wegan lub osób nietolerujących laktozy. Niedługo będę próbować też innych smaków, nadal nie mogę zdecydować: kawa, czekolada czy arbuz? Stay tuned :).



P.S.Kiedy zapytałam mojego W. jaka jest różnica między granitą, a sorbetem, odpowiedział "Boh (skrócona wersja naszego "bo ja wiem"), sorbet jest bardziej gęsty?". Pozostańmy więc przy tej wersji :)


Przepis pochodzi ze strony GialloZafferano


Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger