piątek, 4 sierpnia 2017

Gotowanie po włosku: arbuzowa granita

W zeszłym miesiącu wrzuciłam przepis na cytrynową granitę, czyli lodowy deser prosto z Sycylii. Domowa granita zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam wypróbować też inne smaki. Arbuz to jeden z moich ulubionych owoców i odkąd zaczął się sezon, mam go w lodówce praktycznie codziennie. Wybór był więc dość prosty, chociaż musicie przyznać, że granita o smaku czekolady też brzmi kusząco...


Składniki:

- 400 gramów miąższu z arbuza
- 100 gramów wody
- 100 gramów cukru

1. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy syrop do ostygnięcia

2. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i blendujemy. 



3. Pulpę z arbuza przecedzamy przez sitko i mocno dociskamy - tak żeby zostały na nim błonki, nie tracąc przy tym miąższu. 



4. Mieszamy syrop z sokiem z arbuza, przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. 



5. Po upływie 30-60 minut wyjmujemy pojemnik z zamrażarki i za pomocą trzepaczki lub widelca dokładnie mieszamy masę. Mrozimy ponownie.



6. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. W zależności od mocy zamrażarki mieszamy masę co pół godziny - godzinę. Moja granita była gotowa po 4-5 godzinach. Jeśli nie zjemy granity pierwszego dnia, należy wyjąć ją z zamrażarki na około 15-20 minut przed podaniem lub zmiksować w blenderze kielichowym. Smacznego!




Ocena: Każdy, kto lubi arbuza, bez wątpienia pokocha też ten lodowy deser. Jest bardzo, bardzo słodki, jeśli więc chcecie przełamać nieco smak, wystarczy dodać sok z ćwiartki-połówki cytryny. W upalne dni sprawdza się idealnie, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu. Mówiłam Wam już jak bardzo kocham włoską kuchnię za jej prostotę :)?



Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger