wtorek, 5 września 2017

Gotowanie po włosku: tagliatelle ai funghi

Zapraszam po kolejny przepis z serii: super szybko, super łatwo i oczywiście włosko. Bazą dzisiejszego dania będą tagliatelle, czyli włoski makaron jajeczny. Jako ciekawostka - to właśnie tagliatelle, nie spaghetti, używa się najczęściej z ragù bolognese.


Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów makaronu tagliatelle
- 200 gramów pieczarek
- 100 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- parmezan lub grana
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

1. Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.


2. W międzyczasie podsmażamy na oliwie posiekany ząbek czosnku. Smażymy minutę, dwie, pilnując, żeby czosnek za bardzo się nie przyrumienił.


3. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumienią, a z patelni wyparuje cała woda. 


4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 


5. Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę.


6. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy przez minutę, dwie, aż połączy się z sosem. Posypujemy parmezanem lub graną i gotowe. Smacznego!


Ocena: Makaron jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Użyłam pieczarek, ponieważ borowiki w Mediolanie kosztują w tej chwili 28 euro za kilogram. ;) Jeśli jednak właśnie wróciliście z leśnej wycieczki, to koniecznie wypróbujcie tagliatelle ai funghi porcini (z borowikami) lub tagliatelle con funghi finferli (z kurkami).



Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger