poniedziałek, 25 września 2017

Pan d'arancio, czyli ciasto pomarańczowe prosto z Sycylii

Kiedy w powietrzu unosi się zapach świeżo wypieczonego ciasta, dom od razu staje się przytulny, a jesienne wieczory już nie są takie szare. Ostatnio staram się ograniczać cukier i klasyczne wypieki próbuję zastępować zdrowymi zamiennikami. Raz na jakiś czas można jednak zgrzeszyć. A pyszne ciasto pomarańczowe zdecydowanie jest warte grzechu. Zapraszam Was po przepis na pan d'arancio, aromatyczne ciasto prosto z Sycylii. 



Składniki:

- 1 pomarańcza
- 300 gramów mąki (użyłam mąki 00)
- 300 gramów cukru
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

2. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki (razem ze skórką) i blendujemy. Polecam blender kielichowy albo robot kuchenny.

3. Dodajemy olej, mleko i jajka i ponownie blendujemy.

4. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do płynnej masy i miksujemy. 

5. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma średnicę 26 cm). 

6. Pieczemy około 50 minut. Gotowe!



Ocena: Dla miłośników pomarańczy pozycja obowiązkowa. Zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia tego ciasta to prawdziwa bajka! Dzięki wykorzystaniu całej pomarańczy ciasto jest bardzo aromatyczne. W środku jest wilgotne, więc idealnie sprawdza się na śniadanie kolejnego dnia. Do tego przygotowuje się je dosłownie w kilka minut i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników. Jedyny minus to duża ilość cukru, jednak nie musimy od razu zjadać całej blaszki. :)





Przepis pochodzi ze strony Giallozafferano.

Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger