wtorek, 19 września 2017

Risotto alla zucca, czyli dyniowe risotto

Jesień zbliża się wielkimi krokami, czas więc powitać ją z otwartymi ramionami. Wiem, że wiele osób nie lubi tej pory roku, dla mnie to jednak czas magiczny. Żegnam się wtedy z włoskimi upałami i mogę nareszcie wyciągnąć z szafy swetry, uzupełnić swoją kolekcję herbat i cieszyć się długimi wieczorami z książką w ręku. Wracam też wtedy do gotowania. Kiedy za oknem robi się szaro, włączam swoją ulubioną muzykę, zapalam świeczki i zabieram się za pichcenie. I gdy tylko w powietrzu czuć zapach świeżo wypieczonego ciasta i słychać bulgotanie zupy w garnku, to człowiekowi robi się tak jakoś cieplej na sercu. 


Jednym z darów jesieni są oczywiście dynie. Już same w sobie są piękne i od września ozdabiają moje mieszkanie, jednak prawdziwe cuda można z nich wyczarować w kuchni. Zapraszam po kolejny przepis z serii gotowanie po włosku. 



Składniki na 2-3 porcje:

- 300 gramów dyni
- pół cebuli
- 750 ml bulionu
- 160 gramów ryżu arborio
- 30 gramów białego wina
- 10 gramów oliwy
- 20 gramów parmezanu
- 25 gramów masła
- sól, pieprz

1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. 

2. Posiekaną cebulkę smażymy na oliwie na małym ogniu. Kiedy zrobi się już miękka i szklista, dodajemy dynię.

3. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy łyżkę, dwie bulionu. Gotujemy dynię około 10-15 minut. 

4. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i przez 2-3 minuty prażymy ryż. Dodajemy wino i szybko mieszamy, pilnując, żeby ryż nie przywarł do patelni. Gdy wino odparuje, zdejmujemy patelnię z ognia.

5. Kiedy dynia jest już w miarę miękka, dodajemy do niej ryż. Mieszamy kilka minut, po czym zaczynamy dodawać stopniowo bulion. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejne łyżki i tak aż do momentu, gdy ryż będzie miękki.

6. Zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy masło i parmezan (Jeśli akurat jesteście na diecie, to można ten krok pominąć, ale wtedy risotto nie będzie już tak kremowe). Solimy i pieprzymy do smaku i gotowe. Smacznego!




Ocena: Macie swoje ulubione dania, w których zakochaliście się już od pierwszego kęsa? Dla mnie to właśnie dyniowe risotto. Dzięki dodatkowi dyni potrawa ta jest bardzo sycąca i rozgrzeje każdego w szare, jesienne dni. Jeśli lubicie imbir, śmiało możecie go dodać, bo sprawdzi się w tym daniu idealnie. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.


Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger