wtorek, 24 października 2017

Biscotti al limone, czyli proste cytrynowe ciasteczka

Nic mi tak nie poprawia nastroju w długie jesienne wieczory, jak unoszący się w powietrzu zapach świeżo wypieczonych słodkości. I chociaż uwielbiam piec, to prawie zawsze korzystam z prostych i szybkich przepisów. Bo to, co lubię jeszcze bardziej, to czytanie. A im mniej czasu w kuchni, tym więcej z książką w ręku. :) Zapraszam po przepis na proste, mocno cytrynowe ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy!


Składniki na około 25-30 ciastek: 

- 100 gramów masła 
- 120 gramów cukru 
- 1 jajko 
- sok z połówki cytryny 
- skórka z cytryny 
- 270 gramów mąki 
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek


1. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez kilka minut. 

2. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. 

3. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, przez chwilę miksujemy, po czym ręcznie zagniatamy ciasto w kulę. 

4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na godzinę.

5. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze, a następnie w cukrze pudrze.

6. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!




 Przepis pochodzi ze strony:  www.misya.info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger