poniedziałek, 30 października 2017

Crostata z konfiturą morelową

Crostata to nic innego jak tarta, tylko we włoskim wydaniu. Jedną z jej najbardziej popularnych wersji jest crostata di marmellata, czyli tarta z dżemem lub konfiturą. Do tej pory zastanawiam się, czemu za jej przygotowanie zabrałam się dopiero w zeszłym tygodniu, bo w smaku jest naprawdę w y b o r n a ! Kruche ciasto robi się w kilka minut, bez problemu sprawdzi się konfitura ze sklepu, a jedyne co może sprawiać nieco problemu, to wycinanie ciasta w paski. Dlatego też ułatwiłam sobie zadanie i zamiast długich pasków wycięłam za pomocą foremki niewielkie gwiazdki. Roboty mniej, a efekt jakby świąteczny :). Zapraszam po przepis na pyszną tartę z konfiturą morelową. 


Składniki na blaszkę 26-28cm:

- 250 gramów zimnego masła

- 200 gramów cukru pudru
- 500 gramów mąki
- skórka z cytryny
- 2 jajka
- 400 gramów konfitury z moreli
- szczypta soli

1. Mąkę, cukier i sól mieszamy i wysypujemy na stolnicę.


2. Zimne masło kładziemy na suchych składnikach i kroimy nożem w małe kawałki.


3. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i skórkę z cytryny i zagniatamy ciasto.


4. Gdy wszystkie składniki się połączą, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 


5. Kiedy ciasto jest już mocno schłodzone, rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 


6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, aż będzie miało grubość 6-7 mm i przekładamy do nasmarowanej masłem foremki. Odcinamy (na przykład za pomocą wałka) nadmiar ciasta, które wykorzystamy do przygotowania wierzchniej warstwy.


7. Robimy w cieście niewielkie dziurki widelcem, a następnie nakładamy konfiturę.


8. Czas na warstwę wierzchnią. Oryginalnie crostata pokryta jest ciastem wykrojonym w paski i ułożonym w kratkę, jednak wszystko zależy od Waszej fantazji. Ja wykroiłam gwiazdki i zostało mi sporo ciasta, które wykorzystałam na ciastka. 


9. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Smacznego!






Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do wypróbowania także innych przepisów:


Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger