wtorek, 3 października 2017

Zabaione, włoski deser z trzech składników

Zabaione (zabaglione, zabajone) to krem z jajek i cukru z dodatkiem alkoholu, czyli nieco wzmocniona wersja kogla-mogla. Deser ten przygotowuje się w kąpieli wodnej. O zabajone słyszałam nie raz, jednak nigdy wcześniej nie próbowałam robić go w domu. To prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, więc postanowiłam wreszcie zakasać rękawy i wziąć się do roboty.


O czym należy pamiętać przygotowując zabaione? Przede wszystkim o świeżych jajkach od sprawdzonego dostawcy. Ja kupuję je na lokalnym targu i mają intensywny, pomarańczowy kolor żółtek (podobno takie jajka są najzdrowsze). Jeśli więc przejrzycie w internecie zdjęcia zabajone, zauważycie, że zazwyczaj krem ten jest dużo jaśniejszy.  Kolejny ważny składnik to alkohol. Przeglądałam wiele przepisów i  najczęściej pojawia się w nich wino marsala. Pochodzi z Sycylii i ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak. Inne propozycje to Moscato, Porto, Madera, rum, kirsch lub sherry. Użyłam rumu, bo akurat taki alkohol miałam pod ręką. ;)

Składniki na 2-4 porcje:

- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki słodkiego wina/likieru

1. W garnku gotujemy wodę. Kiedy jest już gorąca, zmniejszamy ogień do minimum.

2. Żółtka ubijamy z cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem, bo proces jest dość żmudny.  

3. Gdy masa zrobi się puszysta (około 10 minut), przekładamy miskę nad garnek z wodą i dalej miksujemy. Bardzo ważne jest, żeby miska nie dotykała poziomu wody, inaczej masa się zetnie. Powoli dodajemy alkohol i dalej miksujemy, do momentu aż krem zgęstnieje (10-15 minut). Gotowe! Możemy podawać od razu lub po schłodzeniu.


Ocena: Zabajone to ciekawa propozycja na prosty deser, kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Krem ten podaje się najczęściej z biszkoptami, dla mnie jednak jest zdecydowanie za słodki, żeby łączyć go z obsypanymi cukrem ciastkami. Idealnie sprawdza się natomiast jako dodatek, np. do polania owoców. Jako ciekawostka: do wyliczenia proporcji alkoholu, możemy też użyć połówki skorupki od jajka. Na jedno jajko przypada pół skorupki wina. 



Jeżeli lubicie kuchnię włoską i chcecie być na bieżąco z moimi wpisami, zapraszam do polubienia strony na facebooku: Quembec - lifestyle po włosku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger