poniedziałek, 20 listopada 2017

Biscotti al miele - świąteczne ciasteczka miodowe

Gwiazdka już za miesiąc, czas więc ruszyć ze świątecznymi przepisami. Zaczynamy od prostych ciasteczek miodowych, podobnych w smaku do pierniczków. Kruche, pachną cudownie, a ciasto przygotowuje się dosłownie 2 minuty. Buon appetito!


Składniki:

- 100 gramów miękkiego masła
- 300 gramów mąki
- 150 gramów cukru
- 2 jajka
- 50 gramów miodu
- 5 gramów proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy. Następnie zagniatamy ciasto w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy kolejne 50 gramów mąki.

2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

3. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 5mm. Następnie za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

4. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.

5. Po schłodzeniu możemy udekorować ciasteczka lukrem lub czekoladą. Smacznego!





Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do wypróbowania także innych przepisów:

Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU

Przepis pochodzi ze strony  GialloZafferano


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger