Gwiazdka już za miesiąc, czas więc ruszyć ze świątecznymi przepisami. Zaczynamy od prostych ciasteczek miodowych, podobnych w smaku do pierniczków. Kruche, pachną cudownie, a ciasto przygotowuje się dosłownie 2 minuty. Buon appetito!
Składniki:
- 100 gramów miękkiego masła
- 300 gramów mąki
- 150 gramów cukru
- 2 jajka
- 50 gramów miodu
- 5 gramów proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy. Następnie zagniatamy ciasto w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy kolejne 50 gramów mąki.
2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 5mm. Następnie za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
4. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do wypróbowania także innych przepisów:
Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza