Domowa pizza pełnoziarnista powoli staje się naszą weekendową tradycją. Przygotowuje się ją szybciej niż klasyczną, a do tego jest dużo zdrowsza. Zazwyczaj wrzucam tu przepisy pochodzące z włoskich blogów (w końcu kto zna się na kuchni włoskiej lepiej od Włochów?:)), jednak przepis na pizzę pełnoziarnistą znalazłam na jednej z polskich stron i sprawdza się idealnie. Pizza jest chrupiąca, wyrabia się ją zaledwie w kilka minut i zawsze się udaje.
Składniki na 1 pizzę (dla 2 osób):
Ciasto:
- 200 gramów pszennej mąki pełnoziarnistej
- pół paczki drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml letniej wody
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy oliwę i wodę i wyrabiamy przez kilka minut. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy i voilà! Sosu wychodzi dość sporo, ja najczęściej wykorzystuję go następnego dnia to tostów i zapiekanek.
Na pizzę:
- mozzarella
- nasze ulubione dodatki, np. cebula, pieczarki, pomidorki, rukola
Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie, podsypujemy blat mąką i wałkujemy je na dość cienki placek. Następnie przekładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i smarujemy ciasto sosem pomidorowym. Na pizzy układamy dodatki. U mnie najczęściej jest to cebula i pieczarki (pokrojone cienko, ale surowe!). Wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni. Po mniej więcej 10 minutach dodajemy na pizzę startą lub pociętą w plastry mozzarellę i pieczemy kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści. Gotowe! Po wyjęciu z piekarnika polecam dodać pomidorki, rukolę i świeże listki bazylii.
P.S. Może to niektórych zdziwi, ale jednym z dodatków na mojej pizzy są wegetariańskie... parówki. :) Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zaserwowano mi pizzę z parówką i frytkami, to byłam lekko zdziwiona. We Włoszech jest naprawdę popularna, chociaż mówi się, że to wersja dla dzieci. Oczywiście nie "skaziłabym" prawdziwej pizzy neapolitańskiej takimi wynalazkami, ale domowa pizza to co innego - im więcej dodatków, tym lepiej. :)
Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do wypróbowania także innych przepisów:
Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU
* Przepis na ciasto pochodzi ze strony: Smakowity chleb
- Crostata z konfiturą morelową
- Makaron cacio e pepe
- Pan d'arancio, czyli ciasto pomarańczowe prosto z Sycylii
Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU
* Przepis na ciasto pochodzi ze strony: Smakowity chleb
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza