wtorek, 26 grudnia 2017

5 imprezowych przekąsek we włoskim stylu

Szukacie pomysłu na imprezowe przystawki? Mam dla Was 5 propozycji na szybkie przekąski we włoskim stylu. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też bardzo ładnie prezentują się na stole. Wypróbujcie koniecznie!


1. Grissini z ciasta francuskiego

Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego, najlepiej prostokątny
- 30-50 gramów parmezanu
- 1 jajko
- łyżka mleka
- szczypta soli
- sezam czarny/ sezam biały/ papryka


Ciasto francuskie lekko wałkujemy. Następnie smarujemy cały płat roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i szczyptą soli i posypujemy całość parmezanem. Jeśli chcecie zrobić trzy różne kolory grissini, to 1/3 ciasta posypcie czarnym sezamem, 1/3 białym i 1/3 papryką. Następnie wycinamy paski (mniej więcej 2x10cm) i każdy z nich okręcamy 2-3 razy, tak żeby warstwa z serem i sezamem/papryką była na wierzchu. Układamy grissini na papierze do pieczenia i pieczemy około 8-10 minut w 200 stopniach.

2. Bruschetta z pomidorkami i mozzarellą

Składniki na około 8-10 niedużych grzanek:

- 125 gramów mozzarelli
- 250 gramów pomidorków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano


Pomidorki i mozzarellę kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oliwę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Kromki chleba/bułki skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy przez kilka minut w piekarniku lub na patelni grillowej. Jeszcze ciepłe grzanki smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Pomidory najlepiej podawać w oddzielnej miseczce, tak żeby goście mogli nałożyć je na grzanki bezpośrednio przed zjedzeniem (inaczej pieczywo rozmięknie od soku).

3. Grzybki z mozzarelli i pomidorków koktajlowych

Składniki:

- mozzarella w kulkach
- pomidorki koktajlowe
- majonez


Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Z każdej kulki mozzarelli odcinamy kawałek, tak żeby mozzarella po ułożeniu na talerz nie przewracała się. Następnie nadziewamy na wykałaczki mozzarellę i połówkę pomidora. Dekorujemy majonezem.

4. Sery z miodem

Składniki:

- ser - np. parmezan, pecorino, provolone
- miód


Sery kroimy w kawałki i polewamy miodem. Sery takie jak pecorino czy provolone najlepiej podawać z miodem akacjowym, a fontina, brie czy caprino z wielokwiatowym. Gorgonzola dobrze sprawdza się zarówno z akacjowym jak i wielokwiatowym, a parmezan najlepiej połączyć z miodem kasztanowym. 

5. Pasta z oliwek i migdałów

Składniki:

- 250 gramów zielonych oliwek
- 50 gramów migdałów
- 50 ml oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku
- pieprz


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i voilà. Smacznego!

Lubicie kuchnię włoską? Jeśli mieszkacie w Polsce i szukacie produktów prosto ze słonecznej Italii, to polecam Wam sklep WINO TOSKANII. Znajdziecie tam mnóstwo pyszności - włoskie wina, makarony, sery, kawa - do wyboru, do koloru :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger