piątek, 1 grudnia 2017

Makaron z gorgonzolą i orzechami

Ciasta, ciasteczka, kremy, ależ się u mnie ostatnio słodko zrobiło! Czas nieco zaostrzyć smaki. Grudzień ogłaszam więc miesiącem przepisów na słono (z wyjątkiem jednej małej słodkiej niespodzianki). Dzisiaj w roli głównej wystąpi gorgonzola - włoski ser pleśniowy o bardzo intensywnym smaku. Jak zawsze na Quembku będzie łatwo, szybko i smacznie. Ale uwaga, przepis skierowany jest tylko do miłośników serów pleśniowych. :)


Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów makaronu
- 150 gramów sera gorgonzola
- 50 gramów orzechów włoskich
- 80 gramów śmietany 30%
- pieprz
- opcjonalnie odrobina tymianku

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. W międzyczasie podgrzewamy na patelni śmietanę i po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę (bez skórki).

3. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i (jeśli lubimy) tymianek i podgrzewamy kolejne kilka minut, aż do rozpuszczenia sera. 

4. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i gotowe. Smacznego!



Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do wypróbowania także innych przepisów:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger