piątek, 8 grudnia 2017

Nutellino - domowy likier z nutelli + etykietki do wydruku

Czas na obiecaną niespodziankę. Oto przed Wami nutellino, wyśmienity likier na bazie Nutelli. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu, kto ma słabość do słodyczy. O smaku nutellino mogłabym napisać referat, ale po co - skosztujcie go sami! Likier ten idealnie sprawdzi się jako prezent świąteczny, jeśli więc lubicie robić podarunki domowej roboty, to zakasujcie rękawy. Przygotowałam też dla Was gotowe etykietki, wystarczy je wydrukować, wyciąć i zawiesić na butelce. To jak, kto się skusi? :)


Składniki na około 0,5l likieru:

- 150 gramów Nutelli
- 150 ml mleka UHT 3,2%
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 gramów cukru
- 100 ml wódki/50ml spirytusu

1. Nutellę, mleko, śmietanę i cukier umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, od razu wyłączamy ogień.

2. Masę odstawiamy do całkowitego schłodzenia, po czym przelewamy przez sitko, aby usunąć kożuszek.

3. Dodajemy alkohol, mieszamy i przelewamy do butelki. Nie należy jednak wypełniać butelki całkowicie, bo likier przed podaniem trzeba wstrząsnąć. Gotowe! Nutellino najlepszy jest drugiego dnia.


P.S. Likier najlepiej trzymać w lodówce. Jeśli zamiast wódki dodamy spirytusu, możemy go podobno przechowywać nawet do kilku miesięcy. Podobno, u nas zniknął w dwa dni, więc nie mogę potwierdzić. ;) Przeszukując włoskie blogi kulinarne, natknęłam się też na kilka komentarzy, według których likier na drugi dzień zrobił się bardzo gesty. Mój zgęstniał jedynie odrobinę i wystarczyło go wstrząsnąć przed podaniem. Jeśli jednak stężeje za bardzo, wyjmijcie go z lodówki i podawajcie w temperaturze pokojowej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger