czwartek, 21 grudnia 2017

Panpepato - włoskie ciasto z bakaliami

Ho ho ho! Nadciągam ze świątecznym przepisem prosto z Włoch. Jeśli lubicie bakalie, to panpepato na pewno Wam zasmakuje. To przysmak, który poza orzechami i suszonymi owocami zawiera też pieprz, stąd też jego nazwa (wł. pepe - pieprz). Chociaż to jeden z wypieków świątecznych, moim zdaniem idealnie sprawdzi się jako przekąska do pracy przez cały rok. Smacznego!


Składniki:

- 75 gramów rodzynek
- 75 gramów orzechów laskowych
- 75 gramów migdałów
- 75 gramów orzechów włoskich
- 75 gramów owoców kandyzowanych
- 75 gramów gorzkiej czekolady
- 150 gramów miodu
- 180 gramów mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu


1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut.

2. Orzechy umieszczamy w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym i blendujemy przez kilka sekund. Możemy też posiekać orzechy ręcznie. 


3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

4. Do posiekanych orzechów dodajemy owoce kandyzowane, odsączone rodzynki, cynamon i pieprz i wszystko mieszamy. 

5. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, płynny miód, mąkę i ręcznie łączymy składniki. 

6. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy kule. Następnie układamy je na papierze do pieczenia.


7.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Gotowe! 

P.S. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, dlatego po schłodzeniu polecam zostawić je na noc na paterze z pokrywką.





Przepis pochodzi ze strony: Misya 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger