wtorek, 2 stycznia 2018

Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe to jeden z klasyków kuchni włoskiej. Sprawdzi się idealnie o każdej porze roku, a przygotowanie go zajmuje niecałe pół godziny. Do risotto używam pomidorów z puszki, które zawsze mam pod ręką, jednak równie dobrze możecie użyć obranych ze skórki świeżych pomidorów i passaty pomidorowej. 


Składniki na 2 porcje:

- 200 gramów ryżu do risotto (Arborio, Carnaroli)
- 0,5 litra bulionu
- pół cebuli
- 200 gramów pomidorów z puszki 
- 20 gramów parmezanu lub sera grana
- 10 gramów masła
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier


1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Kiedy cebula zrobi się miękka, dodajemy ryż i smażymy kolejne kilka minut, pilnując, żeby ryż nie przywarł do garnka.

3. Wlewamy chochlę gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy pomidory w puszce. Słodzimy i solimy do smaku (około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru).

4. Stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu (za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn), do momentu, aż ryż zrobi się miękki. 

5. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, masło i parmezan i całość mieszamy. Gotowe. Smacznego!


Wszystkich miłośników włoskiego stylu życia zapraszam na grupę facebookową: LIFESTYLE PO WŁOSKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger