wtorek, 23 stycznia 2018

Spaghetti alla puttanesca

Włoską pastę darzę miłością bezwarunkową. Pyszne sosy do makaronu można przygotować już w kilka minut, dlatego też gości on na moim stole prawie codziennie. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na danie o dość kontrowersyjnej nazwie. Puttana po włosku oznacza bowiem...kobietę lekkich obyczajów (w nieco bardziej wulgarnej wersji ;)). Chociaż nazwa nie brzmi może zbyt zachęcająco, to potrawa ta zdecydowanie warta jest grzechu. :)


Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów spaghetti
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chili
- 50 gramów czarnych oliwek
- łyżeczka kaparów
- natka pietruszki
- opcjonalnie kilka łyżek passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oliwy
- sól



1. Makaron gotujemy al dente.

2. W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekany czosnek i papryczkę chili, pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.

4. Dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i posiekane kapary. Po kilku minutach dorzucamy pomidory, passatę pomidorową i posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku i gotujemy 10-15 minut. 

5. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Smacznego!




Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do naszej grupy facebookowej: WŁOCHY - KUCHNIA, KULTURA, PODRÓŻE, INSPIRACJE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger