poniedziałek, 26 lutego 2018

Cytrynowe risotto z karczochami

Sezon na karczochy w pełni, jeśli więc zastanawiacie się, co z nich przyrządzić, polecam to proste risotto. Dzięki dodatkowi cytryny ma delikatny, orzeźwiający smak, a przygotowanie potrawy zajmuje niecałe pół godziny. A jeśli nie możecie znaleźć lub po prostu nie lubicie karczochów, to mam dobrą wiadomość - możemy je pominąć, a risotto nadal będzie pyszne :) 



Składniki na 2 porcje:

- 160 gramów ryżu do risotto (Arborio, Carnaroli)
- 5 małych karczochów
- 1 mała cebula
- 1/4 szklanki białego wina
- 400 ml bulionu
- 15 gramów masła
- 2 łyżki parmezanu lub sera grana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz

1. Oczyszczamy karczochy. O tym, jak to zrobić przeczytacie tutaj. Do risotto najlepiej jest użyć samego środka warzywa, inaczej ryzykujemy, że trafią nam się włókniste listki, które zdecydowanie psują smak potrawy. Po wyjęciu karczochów z wody z cytryną, osuszamy je i kroimy na 8 części.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2-3 minutach dodajemy pokrojone karczochy. Smażymy na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut, aż karczochy zmiękną. Solimy i pieprzymy do smaku.

3. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez kilka minut razem z karczochami i cebulą.

4. Następnie wlewamy wino i smażymy kolejne kilka minut, aż alkohol wyparuje.

5. Zaczynamy porcjami dodawać bulion. Kiedy ryż go wchłonie, wlewamy kolejną chochlę i tak aż do czasu, gdy ryż jest miękki. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i mieszamy.

6. Wyłączamy ogień i dodajemy 2 łyżki parmezanu, masło, skórkę startą z połówki cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, odstawiamy na 2 minuty do połączenia smaków i voilà! Smacznego!



Lubicie kuchnię włoską? Jeśli mieszkacie w Polsce i szukacie produktów prosto ze słonecznej Italii, to polecam Wam sklep WINO TOSKANII. Znajdziecie tam mnóstwo pyszności - włoskie wina, makarony, sery, kawa - do wyboru, do koloru :)



Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger