poniedziałek, 12 marca 2018

Ekspresowy chleb pełnoziarnisty z czosnkiem i oregano

Odkąd mój tata podzielił się ze mną przepisem na ekspresowy domowy chleb, prawie w ogóle nie kupuję pieczywa. Okazuje się bowiem, że szybciej przygotuję je sama, niż wrócę ze sklepu :). Ten domowy chlebek jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale też pyszny, chrupiący i aromatyczny. Tym razem chciałabym Wam zaproponować wersję pełnoziarnistą z dodatkiem suszonego czosnku i oregano. Smacznego!


Składniki:

- 375 gramów mąki pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- pół łyżeczki cukru
- 5 gramów suszonych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 25 gramów nasion słonecznika/sezamu/dyni

1. Do letniej wody dodajemy cukier i suszone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

2. W misce mieszamy mąkę, sól, czosnek, oregano i nasiona.

3. Do miski z mąką dodajemy wodę z drożdżami i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do foremki (moja ma 23x8 cm). Jeśli używacie sylikonowej nie trzeba jej smarować, w innym przypadku smarujemy foremkę odrobiną oleju.

4. Nastawiamy piekarnik na 50 stopni, a kiedy się nagrzeje, wyłączamy go. Do ciepłego piekarnika wstawiamy ciasto na chleb.

5. Po 30 minutach nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczmy chleb przez około 40 minut  od momentu włączenia piekarnika.





Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger