Odkąd mój tata podzielił się ze mną przepisem na ekspresowy domowy chleb, prawie w ogóle nie kupuję pieczywa. Okazuje się bowiem, że szybciej przygotuję je sama, niż wrócę ze sklepu :). Ten domowy chlebek jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale też pyszny, chrupiący i aromatyczny. Tym razem chciałabym Wam zaproponować wersję pełnoziarnistą z dodatkiem suszonego czosnku i oregano. Smacznego!
Składniki:
- 375 gramów mąki pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- pół łyżeczki cukru
- 5 gramów suszonych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 25 gramów nasion słonecznika/sezamu/dyni
1. Do letniej wody dodajemy cukier i suszone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce mieszamy mąkę, sól, czosnek, oregano i nasiona.
3. Do miski z mąką dodajemy wodę z drożdżami i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do foremki (moja ma 23x8 cm). Jeśli używacie sylikonowej nie trzeba jej smarować, w innym przypadku smarujemy foremkę odrobiną oleju.
4. Nastawiamy piekarnik na 50 stopni, a kiedy się nagrzeje, wyłączamy go. Do ciepłego piekarnika wstawiamy ciasto na chleb.
5. Po 30 minutach nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczmy chleb przez około 40 minut od momentu włączenia piekarnika.
Składniki:
- 375 gramów mąki pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- pół łyżeczki cukru
- 5 gramów suszonych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 25 gramów nasion słonecznika/sezamu/dyni
1. Do letniej wody dodajemy cukier i suszone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce mieszamy mąkę, sól, czosnek, oregano i nasiona.
3. Do miski z mąką dodajemy wodę z drożdżami i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do foremki (moja ma 23x8 cm). Jeśli używacie sylikonowej nie trzeba jej smarować, w innym przypadku smarujemy foremkę odrobiną oleju.
4. Nastawiamy piekarnik na 50 stopni, a kiedy się nagrzeje, wyłączamy go. Do ciepłego piekarnika wstawiamy ciasto na chleb.
5. Po 30 minutach nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczmy chleb przez około 40 minut od momentu włączenia piekarnika.
Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii:
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza