środa, 21 marca 2018

Makaron z sosem pomarańczowym

Pamiętacie przepis na cytrynowe tagliatelle? Ostatnio dopadło mnie przeziębienie i kompletnie nie mam ochoty gotować, dlatego staram się robić ekspresowe dania. Nie mając jednak w domu ani tagliatelle, ani cytryny, postanowiłam zaryzykować i użyć tego, co akurat zostało mi w lodówce. Wybór padł na sycylijskie pomarańcze i tak powstał przepis na makaron z sosem pomarańczowym, który jest równie pyszny jak jego cytrynowa wersja :) Smacznego!


Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów makaronu
- 100 ml śmietany 30%
- 15 gramów masła
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy (można dodać więcej)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- parmezan lub grana

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dobrze sprawdzi się np. spaghetti, bucatini czy tagliatelle.

2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i podgrzewamy  na małym ogniu przez około dwie minuty.

3. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i kilka łyżek soku z pomarańczy. Podgrzewamy kolejne dwie minuty. 

4. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy na małym ogniu przez 1-2 minuty, do połączenia składników.


5. Solimy do smaku, posypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i parmezanem. Smacznego!



Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger