poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Risotto ze szparagami

Niedawno zaczął się sezon na szparagi, dlatego dzisiaj nadciągam z przepisem na przepyszne risotto. Połączenie maślanego ryżu i kruchych zielonych szparagów to prawdziwe niebo w gębie. Korzystałam z lekko zmodyfikowanego przepisu na risotto alla milanese, a szparagi ugotowałam na parze, jednak równie dobrze możecie ugotować je w wodzie. Spróbujcie koniecznie!


Składniki dla 4 osób:

- 320 gramów ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio 
- 500 gramów zielonych szparagów
- 60 gramów masła
- 50 gramów sera typu parmezan lub grana
- 100 ml białego wina
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- natka pietruszki

1. Oczyszczamy szparagi, usuwając zdrewniałe końcówki. Możemy odciąć je nożem lub łamać szparagi w rękach i wykorzystać górną część warzywa. Szparagi możemy ugotować na parze (około 10-12 minut) lub w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru (4-8 minut). Szparagi kroimy w mniej więcej 1 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.

2. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ładnie się zeszkli, dodajemy ryż i smażymy go razem z cebulą przez kilka minut.

3. Dodajemy wino i smażymy kolejne kilka minut, aż alkohol wyparuje.

4. Dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu i kiedy pierwsza porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki.

5. Kiedy ryż jest już prawie gotowy, dodajemy pokrojone w kawałki nóżki szparagów i gotujemy razem z ryżem przez kilka minut.

6. Na koniec dodajemy parmezan, resztę masła, posiekaną natkę pietruszki, główki szparagów i wszystko mieszamy. Smacznego!


Lubicie kuchnię włoską? Jeśli szukacie produktów prosto ze słonecznej Italii, to polecam Wam sklep WINO TOSKANII. Znajdziecie tam mnóstwo pyszności - włoskie wina, makarony, ryż, sery, kawa - do wyboru, do koloru :)


Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger