środa, 2 maja 2018

Rifugio Martina - schronisko z widokiem na jezioro Como

Korzystając z wolnego dnia (25 kwietnia obchodzona jest we Włoszech Festa della Liberazione, czyli Święto Wyzwolenia od faszyzmu), wybraliśmy się ze znajomymi w góry na degustację... polenty! :) Czym jest polenta? To rodzaj papki z mąki kukurydzianej, danie bardzo popularne na północy Włoch. To właśnie od niego pochodzi słowo polentone, czyli obraźliwe określenie mieszkańców północnych Włoch, używane przez Włochów z południa :). Chociaż polenta z wyglądu jest prawdopodobnie jednym z mniej apetycznych dań, to dobrze przyrządzona zdecydowanie nadrabia smakiem. Jeśli więc chcielibyście skosztować tego dania, to jak najbardziej polecam schronisko Rifugio Martina.




Rifugio Martina znajduje się około 80 km od Mediolanu. Samochodem dojedziecie tam w mniej więcej 1,5 godziny (albo 2,5h, jeśli tak jak my, wybierzecie się tam w dniu, w którym wszyscy Mediolańczycy zdecydowali się na wycieczkę nad jezioro Como ;)). Schronisko znajduje się na wysokości 1300 m n.p.m., a spacer zajmuje mniej więcej 20-30 minut. Dalej ze schroniska można wejść na szczyt góry Monte San Primo na 1682 m n.p.m. Jak już wspomniałam, my wybraliśmy się tam jednak na wyżerkę, dlatego spacer na tę górę czeka nas następnym razem. :)


Czego można spróbować w schronisku? Nie jest to na pewno raj dla wegetarian, bo na stole królują głównie golonki, kiełbasy i duszone mięso. Można jednak skusić się na różne rodzaje serów albo skosztować charakterystycznego dla tego regionu dania - polenta uncia (znowu ta polenta!:). Cóż to takiego? To gorąca miseczka polenty tak hojnie oblana rozpuszczonym masłem i ciągnącym się serem, że poziom cholesterolu wzrasta od samego patrzenia. Jeśli jednak nic z menu do Was nie przemawia, to i tak warto się tam wybrać dla samego widoku na jezioro. Popatrzcie zresztą sami. 


















Marzy Wam się podróż do Włoch? A może już byliście i zakochaliście się w tym kraju?Zapraszam do naszej facebookowej grupy:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger