Tiramisù zna chyba każdy, ale co powiecie na wiosenną, truskawkową wersję tego deseru? Od klasycznej wersji różni się tym, że biszkopty maczane są w sosie truskawkowym, nie w kawie, dlatego przypadnie do gustu również dzieciom. Deser jest dość słodki, dlatego jeśli używacie równie słodkich truskawek, możecie śmiało zredukować ilość cukru. Szybko, pysznie, kolorowo -polecam!
Składniki na 4-6 porcji:
- 150 gramów biszkoptów Savoiardi
- 150 gramów mascarpone
- 170 gramów truskawek
- 2 jajka
- 30 gramów cukru
+
Sos truskawkowy:
- 70 gramów truskawek
- 25 gramów cukru
- 50 ml wody
1. Przygotowujemy sos truskawkowy do maczania biszkoptów. Wszystkie składniki - truskawki, cukier i wodę dokładnie blendujemy.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
4. Do masy z żółtek i mascarpone dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Dno płaskiego naczynia smarujemy kilkoma łyżkami kremu. Następnie zanurzamy biszkopty w sosie truskawkowym i układamy na warstwie kremu. Na wierzch układamy pokrojone w paski truskawki i powtarzamy wszystkie kroki od początku (krem - biszkopty - truskawki). Deser wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i gotowe. Smacznego!
Lubicie kuchnię włoską? Zapraszam do naszej facebookowej grupy dla miłośników Italii:
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza