środa, 20 czerwca 2018

Lekka sałatka z brzoskwinią i bazylią

Upały rozgościły się już chyba na dobre, dlatego podrzucam przepis na super szybką sałatkę z brzoskwinią i bazylią. Jest bardzo delikatna w smaku, więc sprawdzi się idealnie zwłaszcza na letnie kolacje. Mozzarellę można zastąpić jakimś bardziej wyrazistym serem, jednak nie pomijajcie bazylii, bo to właśnie ona w połączeniu z brzoskwinią daje wyjątkowy smak. Sałatka jest tak banalnie prosta w przygotowaniu, że aż trochę głupio mi pisać instrukcję :)


Składniki na 2 porcje:

- dwie garści sałaty (np. roszponki lub miksu sałat)
- 1 soczysta brzoskwinia
- 1 kulka mozzarelli
- kilka listków bazylii
- czarny sezam

Na sos:

- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

1. W słoiku umieszczamy miód, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, następnie zakręcamy i wstrząsamy do połączenia się składników.

2. Brzoskwinię kroimy w półksiężyce, a mozzarellę w kostkę. Na talerzu układamy sałatę, na niej pokrojoną brzoskwinię i mozzarellę, a na wierzchu listki bazylii. Polewamy sosem, i posypujemy czarnym sezamem. Gotowe! Sałatkę najlepiej podawać z grzankami.


Wszystkich miłośników Włoch zapraszam do naszej grupy facebookowej:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger