piątek, 5 października 2018

Makaron z cukinią i parmezanem

W środę wróciłam z targu z torbą pięknych cukinii i szukając pomysłu na ich wykorzystanie, trafiłam na przepis na pasta con zucchine, czyli makaron z cukinią. Przygotowałam to danie na wczorajszą kolację, dzisiejszy obiad i zgadnijcie co będę szykować po skończeniu tego posta? Pasta jest tak pyszna, że muszę szybko podzielić się z Wami tym przepisem. Cukinia duszona w mleku aż rozpływa się w ustach. Do tego czas przygotowania dania to jakieś 15-20 minut. Spróbujcie koniecznie!


Składniki dla 2 osób:

- 200 gramów makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
- 3 małe cukinie (około 250 gramów)
- 100 ml mleka
- 50 gramów sera typu parmezan (można użyć mniej)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

1. Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Następnie kroimy ją w cienkie plasterki.


2. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinię.


3. W międzyczasie gotujemy makaron - al dente.


4. Kiedy cukinia się zarumieni, dodajemy mleko, połowę sera, solimy i pieprzymy (hojnie!) do smaku. Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Prawdopodobnie i tak powstanie trochę grudek, co absolutnie nie przeszkadza w smaku makaronu (a jeśli kiedyś uda mi się rozpracować jak się ich pozbyć, na pewno się tym z Wami podzielę :)).


5. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z cukinią. Smażymy minutę, dwie, do połączenia się składników. Przekładamy makaron na talerz, posypujemy resztą sera i wcinamy! Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony Ricette della nonna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Quembec - lifestyle po włosku , Blogger